"-Vi gör det vi älskar samtidigt
som vi samlar in 
pengar till
förmån för cancerforskningen."

Historien bakom MotoKROSSAcancer

I början av 2019 startade Dennis teamet "MotoKROSSAcancer" som samlar in och skänker pengar till förmån för cancerforskning. Teamet tävlar i blå/gul/rosa kläder för att symbolisera prostata-, barn- och bröstcancerforskningen.

Teamet består idag av 15 medlemmar som är utspridda från Småland och ända ner till Malmö.


I januari 2018 förlorade Dennis sin mamma i cancer, efter en fem års lång kamp mot sjukdomen. Det var en tuff tid för Dennis men kände att han hade ett stort stöd av familjen och vännerna i teamet.  När han ett år senare satt och kollade på årets cancergala blev han väldigt berörd.

Jag såg att så många fina människor skänkte pengar till forskningen och kände att jag också ville göra det. Jag vill inte att någon annan ska få uppleva det jag gått igenom, att förlora sin mamma så tidigt, hon blev bara 68 år.

Dennis som är van att driva projekt kände direkt att han ville dra igång någonting och fick idén om att kombinera en insamling med motorcrossen.

Den förknippar jag med så mycket glädje och om jag kunde sammanföra det med sorgen efter mamma så blev det ett sätt för mig att bearbeta den. Jag döpte det därför till "MotoKROSSAcancer".


Vid nästa teamträff presenterade han sin idé som innebar att alla i det nya teamet skulle hjälpas åt att sälja reklamplatser på tält, kläder och motorcyklar åt olika företag och på så sätt få in pengar.

När han presenterade idén hördes ett rungande ja från teammedlemmarna och snart var de igång med att specialbeställa de färgglada träningskläderna.

Deras första mål var att samla in 50 000 kr under det första året men deras insamling engagerade många och idag

(nov-2019), sju månader efter start, har de samlat in och kommer kunna skänka över 100 000 kr(!).

Utan grabbarna i teamet hade jag inte klarat detta och det här har gjort oss ännu mer sammansvetsade. Cancer berör alla. Det finns alltid någon som har förlorat någon eller känner någon som gjort det. I och med det här har jag lyckats koppla ihop det jobbiga och tråkiga med något som ger mig energi. Vi har samlat in så mycket pengar att forskningen kan gå framåt och visat att man tillsammans kan göra skillnad.

Under hans mammas sjukdomsperiod drabbades hon av flera cancerformer efter varandra och läkarna talade om för Dennis att hade inte forskningen gått så pass mycket framåt hade han inte haft kvar henne längre än två år.

Under tiden som hon var sjuk hittade de bromsmediciner som först inte fanns. Det var värt precis allt och det gör att jag brinner för forskningen.


Under året har de också vunnit ett stipendium via 30/30-fonden som drivs av Unibet och hockeymålvakten Henke Lundqvist, där stipendier på 30 000 kronor delas ut till 30 idrottsföreningar.

En kille i teamet såg att man kunde nominera idrottsföreningar som jobbade på ett annorlunda sätt för att skapa sammanhållning inom idrotten. Jag skrev och berättade om vårt team, om vår sammanhållning och gemenskap och hur mycket det hjälpt mig i sorgen. Efter några månader ringde de upp och gratulerade oss till stipendiet. Totalt fick de in 3000 ansökningar och "MotoKROSSAcancer" var det första de valde ut.

Dennis och en till kille från teamet begav sig till Göteborg för att medverka på en gala där de skulle få ta emot stipendiet. På stationen möttes de av Henrik själv som hämtade dem i hans Porsche.

Henrik berömde vår insats och det var väldigt roligt att få den utmärkelsen.


Vid årets slut kommer teamet att göra en sammanställning av hur mycket de samlat in till förmån för cancerforskningen och sedan lämna över pengarna, förhoppningsvis i samband med cancergalan.

Då har det gått ungefär ett år och vi kan börja på en ny kula. Teamet kör vidare även 2020 och vi vill synas mer och samla in mer pengar till förmån för cancerforskningen, avslutar Dennis.